top of page

Ajanvaraus ark. 7-16

Yle Svenska kirjoittaa: Nukutushammashoito - Ratkaisu lasten hampaiden jatkuvaan heikentymiseen

Updated: Jul 5

Lapset, joiden hampaat heikkenevät jatkuvasti, tarvitsevat nukutushammashoitoa, jotta heidän hampaitaan voidaan hoitaa. Nukutushammashoidolle on tiukat kriteerit, ja sitä käytetään silloin, kun lapsi ei kestä muita lievempiä toimenpiteitä tai kun muut vaihtoehdot eivät ole mahdollisia. Tällainen hoito voi olla tarpeen esimerkiksi lapsilla, joilla on erityisdiagnooseja tai joilla suun terveydentila on päässyt niin huonoksi, ettei sitä voida hoitaa ilman nukutusta. Tähän ryhmään kuuluvat myös lapset, jotka pelkäävät hammaslääkäriä, pakolaislapset ja sosiaalisia ongelmia kohdanneet lapsiperheet.


Suomessa nukutushammashoitoa odottaa noin 1 200 alle 18-vuotiasta lasta, ja vuosittain noin 2 500-3 000 lasta saa nukutushammashoitoa. Julkisen hammashoidon resurssit eivät kuitenkaan riitä vastaamaan kasvavaan tarpeeseen, ja lasten nukutushammashoidon tarve vain lisääntyy. Yhteiskunnalliset kuilut heijastuvat lasten hampaiden terveyteen, ja tilanne on erityisen huono pääkaupunkiseudulla.

Lasten hammashoidon ennaltaehkäisy ja hampaiden terveyden edistäminen ovat avainasemassa, mutta tällä hetkellä järjestelmässä on puutteita. Nukutushammashoitoa tarvitsevien lasten määrän vähentämiseksi on tärkeää tavoittaa perheet ja tarjota ennaltaehkäisevää hoitoa sekä lisätä resursseja ja tukea riskiryhmiin kuuluville perheille. Myös sairaaloiden on varmistettava tarvittavat tilat ja henkilöstö Nukutushammashoidon toteuttamiseksi.


Myös ei-kiireellistä nukutushammashoitoa vaativat lapset on hoidettava nopeasti. Maitohampaat rappeutuvat nopeasti, ja hampaiden ongelmat voivat jatkua aikuisikään asti. Nukutushammashoito tarjoaa lapsille mahdollisuuden saada hoitoa ja parantaa suun terveydentilaa.


Lue alkuperäinen Yle Svenskan artikkeli tästä. Artikkeli on ruotsiksi.

12 views
bottom of page